FacebookGoogle

Perbezaan Facebook Ads Dan Google Ads

Perbezaan Facebook Ads Dan Google Ads

Perbezaan Facebook Ads Dan Google Ads

Beberapa hari lepas ada yang bertanya kepada saya apa perbezaan Facebook Ads dan Google Ads. Alang-alang terus create new post dekat laman web ini 😛

Saya akan berikan penerangan secara ringkas perbezaan bagi kedua2 jenis pengiklanan ini.
FB Ads sudah tentu digunakan untuk prospek yang menggunakan Facebook, dan Google Ads pula untuk prospek yang menggunakan Google.

facebook ads vs google ads

Facebook merupakan laman sosial yang terbesar di dunia manakala Google pula merupakan network yang terbesar meliputi Youtube, Gmail, Blogger dan Search Engine.

Dimanakan prospek pilihan anda ? Mereka berada di Facebook ataupun Google ?

Facebook Ads akan memaparkan iklan-iklan kepada pengguna Facebook sahaja (terkini, juga instagram) bergantung kepada sasaran yang ditetapkan oleh pengiklan. Pengiklan boleh mensasarkan iklan mereka kepada pengguna facebook yang tepat dengan cara mensasarkan pengiklanan mereka kepada kawasan-kawasan, umur, jantina, interest dan behaviour yang tertentu.

Anda ingin ketahui cara untuk membuat Facebook Ads ?
=> http://offer.niagainternet.com/likemethod

Google Ads (dikenali juga sebagai Google Adwords) pula akan memaparkan iklan-iklan kepada pengguna network terbesar iaitu Google. Google mempunyai network pengiklanan yang terbesar seperti Youtube, Admob serta laman-laman web yang memasang iklan Google di laman web mereka. Kita sebagai pengguna sekiranya ingin ketahui informasi dengan cepat dan tepat, kita akan gunakan Google Search betul? Pada Google Search juga terdapat pelbagai iklan daripada Google yang berkaitan dengan carian anda. Pengiklan boleh menetapkan bahasa dan target negara mereka serta keyword-keyword sasaran mereka ketika membuat carian di Google. Kebiasaannya iklan tersebut akan berada pada bahagian teratas sekali ataupun bawah sekali. Saya sertakan contoh Google Ads daripada keyword saya sendiri dibawah.

contoh google ads

 

Anda ingin ketahui cara untuk membuat Google Ads ?
=> http://offer.niagainternet.com/adwordsmethod

Perbezaannya, untuk Facebook Ads, iklannya berdasarkan data-data pengguna ketika menggunakan facebook manakala untuk Google Ads pula berdasarkan keyword yang ditaip pada carian Google.

Facebook Ads boleh ‘viral’kan servis atau produk anda kerana rakan-rakan pengguna boleh melihat sekiranya anda like/komen post iklan di Facebook, manakala Google Search pula sasarannya lebih spesifik kepada mereka yang betul-betul memerlukan servis atau produk yang mereka taip di carian Google.

Setiap Platform Ads mempunyai pros dan cons yang tersendiri. Anda boleh membuat research pada platform yang mana majoriti digunakan oleh prospek anda, atau boleh gunakan kedua-duanya.

Ingin pelajari cara untuk membuat Facebook Ads dari Zero to Hero ?
http://offer.niagainternet.com/likemethod

Ingin pelajari cara untuk membuat Google Adwords dari Zero to Hero ?
http://offer.niagainternet.com/adwordsmethod

Saya ada BONUS untuk anda yang join LikeMethod/AdwordsMethod melalui link diatas.
Whatsapp ‘LIKEMETHOD BONUS‘ atau ‘ADWORDSMETHOD BONUS‘ ke 0177860670 dan sertakan Payment Invoice anda.

Semoga anda berjaya dalam perniagaan anda !

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Dapatkan tips, promosi dan informasi terkini daripada Niaga Internet khas kepada anda !

You have Successfully Subscribed!